Το τυρί έχει τεραστία θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, φώσφορο. Λόγω της ωρίμανσης που υφίστανται η πρωτεΐνη διασπάται με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται πλήρως από τον ανθρώπινο οργανισμό και να είναι περισσότερο εύπεπτα.
Επίσης τα μαλακά τυριά έχουν 50% λιγότερη λακτόζη από το γάλα, ενώ στα σκληρά τυριά η περιεκτικότητα μειώνεται ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να είναι πιο φιλικά στο πεπτικό μας σύστημα και να καταναλώνονται από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.